Muzeum se nachází v historickém centru starobylého Tábora, jen pár metrů od hlavního Žižkova náměstí.
Je umístěno ve třech spojených gotických domech s renesanční fasádou, plocha expozice zaujímá přes 1000m a je umístěna ve sklepě, přízemí a podkroví domů. Návštěvníci v muzeu naleznou relax, zábavu, poznání, historii, gastronomii, interaktivní prvky.
Muzeum je věnováno z jedné části čokoládě a jejímu zpracování od kakaového bobu až po výsledný bonbon či pralinku. V první místnosti návštěvníci uvidí pohyblivý model putování kakaového bobu z pralesa přes moře až do zpracovatelských továren v Evropě. Další expozice zde je pak věnována Mayům a Aztécům, kteří začali se zpracováním kakaa – expozici vévodí král Montezuma.
Čokoláda se dostala do Evropy až v 17.stol. a byla módní záležitostí nejprve ve šlechtických salonech a posléze i u zámožných měšťanů. Vznikají první čokolaterie po celé Evropě a pití čokolády se stává fenoménem své doby, stejně jako pití kávy či čaje. Slavné porcelánky v Evropě přichází se speciálními servisy na teplou čokoládu, používá se také nádobí z jiných materiálů – např.keramiky nebo cínu. Ukázky historického nádobí uvidíte ve stylizovaném šlechtickém salonu.
Jak se pití čokolády rozšiřovalo, přicházely nápady na její další zpracování – vznikají bonbony, pralinky, tabulková čokoláda, figurky. K jejich výrobě a prodeji bylo a je třeba dodnes formiček, obalů, krabic a krabiček. I ty bude možné najít v této místnosti. Expozice historických obalů bude prezentována digitálně na interaktivní dotekové obrazovce.
Pokračujeme v čokolaterii, ochutnáme fresh pralinky, teplou čokoládu, domácí limonádu, kávu, víno… Připraveno je každodenní degustační minimenu, které lze zakoupit výhodně se vstupenkou do muzea. Minimenu je složeno s právě vyrobených bonbonů s netradičními náplněmi. Při jeho vychutnávání můžete okénkem pozorovat mistry cukráře při jejich práci nebo se kochat pohledem na skleněnou, téměř 2 metry vysokou čokoládovou fontánu, která vznikla podle návrhu výtvarníka Davida Johanuse ve sklářské dílně světoznámého umělce Bořka Šípka.
Muzeum není pouze o čokoládě, ale také o marcipánu. Marcipán je oblíbená pochoutka a populární modelovací hmota, která se používá především ke zdobení dortů a zákusků, ale dají se z ní vytvořit nádherné věci. Třeba pohádkové postavy z večerníčků, které najdete ve sklepě muzea. Sklep je vůbec celý věnovaný exponátům s pohádkovou tematikou, je zde čertovské peklo, permoníci v hlubokém sklepě nebo třeba marcipánový krteček a Ferda Mravenec. Děti jistě expozice pobaví a dospělí mohou ocenit cukrářské řemeslo.
Vrcholem práce s marcipánem je k vidění v podkroví muzea. Zde návštěvníci naleznou kinosál s filmy o čokoládě a místnost věnovanou městu Táboru. Jí vévodí marcipánový model Žižkova náměstí a dalších dominant města – Střelnice, Kotnov, Klokoty a Divadlo Oskara Nedbala.
Ihned vedle kinosálu je herna pro všechny šikovné ručičky a nemusí být pouze dětské. Připraveny jsou i seniorské programy – dospělí si mohou ostatně také hrát. Modelování marcipánu, odlévání vlastních bonbonů, malování čokoládou na jedlý papír – to je jen malý výčet aktivit, které budou přístupny ve stejných otevíracích hodinách jako muzeum.
V Muzeu čokolády a marcipánu v Táboře můžete strávit 10 minut, ale také celé odpoledne. Pro děti všech věkových kategorií jsou připraveny pracovní listy, hra o hledání pokladu, který kdysi ukryli Mayové a byl převezen do Evropy. K dispozici je i terasa pro odpočinek zejména v létě, kromě kina je možno sledovat naučné filmy o čokoládě také v čokolaterii. Svoji návštěvu pak zakončíme v butiku muzea, kde je možné koupit suvenýry, speciální bonbony vyrobené v muzeu, pohlednice, pamětní mince a mnoho dalšího.
Celý kolektiv muzea se těší na Vaši návštěvu.
Uděláme všechno pro váš sladký den v Táboře!
Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře
[email protected]
Kotnovská 138
39001 Tábor
tel: 381 211 784
www.cokomuzeum.cz
Muzeum čokolády a marcipánu bude nově i v Táboře
REKLAMA
Našli jste nějakou chybu? Nahlašte nám ji
Nahlásit chybu