Podle posledních sociologických průzkumů jezdí turisté do lázní nejen zlepšit své zdraví, pečovat o sebe, nabrat sílu do práce nebo studia, ale také za chutným jídlem, které zdejší hotely nabízejí. Mariánské Lázně mají velmi dlouhou tradici přípravy chutných a zároveň zdravých pokrmů. V místním muzeu najdete staré jídelní lístky, které obsahují názvy pokrmů podávaných již králi Edwardu VII. Je známo, že tento bonviván a milovník života (ženy, móda, chutné jídlo…) zbožňoval Mariánské Lázně a strávil zde devět letních sezón.
Koncem 19. a začátkem 20. století do města přijížděli slavní spisovatelé, politici a diplomaté z celého světa. Spisovatelé zanechali ve svých dílech mnoho zábavných vzpomínek nejen na léčbu ve městě ale také na kvalitu jídla. Mnoho pokrmů, jež se podávala v dávných dobách, se připravuje dodnes. Například vyhlášené lázeňské oplatky; kdo nejedl křupavé, teplé, čerstvě upečené oplatky na kolonádě, jako by Mariánské Lázně nikdy nenavštívil.
Pro milovníky sladkého je město skutečným rájem. Na Hlavní třídě najdete kavárny, které nabízejí různé zajímavé dezerty. Tradičně oblíbený je pudinkový pohár z Modré cukrárny, marcipánový dort z Café Classic nebo Sacherův dort z Wien Café. Častá návštěvnice Mariánských Lázní, paní Camila Boukalová ze Švýcarska, ve své recenzi napsala, že procestovala celý svět, ale teprve když sedí na terase v Modré cukrárně a jí pudinkový pohár, cítí se vyrovnaně a klidně jako v dětství a má pocit, že začaly úžasné letní prázdniny…

Ve městě se na kolonádě každoročně koná velké množství gastronomických akcí, které milují jak lázeňští hosté, tak i místní občané. Například Lázeňský Food Festival nabízí mezinárodní kuchyni, kde kromě různých originálních jídel z exotických zemí najdete velké množství zdravých potravin pro celou rodinu nebo produkty od regionálních farmářů. Město hostí také festival vína, pivní festival nebo veletrh italského jídla.
Vařit zdravé a zároveň chutné jídlo je dovednost, která je mezi hosty místních hotelů velmi žádaná. Například Jiří Kupricht, šéfkuchař hotelové skupiny Ensana, který má bohaté zkušenosti z nejlepších pražských restaurací, nám řekl, že jídelníček připravuje na základě ročního období, kdy zpracovává čerstvé suroviny, které jsou pro dané období typické.
„Vzhledem k tomu, že pracuji v lázeňském hotelu, se snažím vařit zdravě a s přihlédnutím k energetické hodnotě, tedy netučná jídla s využitím čerstvé zeleniny, ryb a dalších lehce stravitelných potravin. Ale nebráním se pro zpestření připravit i klasické české jídlo, jako je kachna nebo vepřová pečeně.“
V rozhovoru dále uvedl, že tráví spoustu času výběrem kvalitních produktů, protože právě ty jsou základem chutné a zdravé stravy. V hotelech skupiny Ensana připravují jídla pro všechny typy strávníků: vegany, vegetariány, raw strávníky, ale i pro arabskou klientelu (halal).
Jak řekl britský dramatik Bernard Shaw, neexistuje láska upřímnější než láska k jídlu. Návštěvník Mariánských Lázních si může být naprosto jist, že jej tu čeká mnoho nezapomenutelných gurmánských zážitků.
Foto: ©www.marianskelazne.cz